İlk Kez İnsana Uygun Organlara Sahip Domuz Yetiştirdi
Dünya çapında organ bağışı krizi devam ederken öne çıkan alternatiflerden biri de genetiği değiştirerek Amaç insana uygun organlara sahip domuz yetiştirmekti. Japon girişim PorMedTec, tarihinde ilk kez organları insanlarla uyumlu domuz yetiştirmeyi başardığını duyurdu. Böylece organı bekliyorumBinlerce kişiye umut ışığı olacağı belirtildi.
Genetiği Değiştirilmiş Domuz Organları
PorMedTecABD biyoteknoloji şirketi eGenesis MD ile birlikte geliştirdiği projede organları insanlarda kullanıma uygun üç domuz yavrusu yetiştirildi. Pazar günü doğan yavrular, bağışıklık sisteminin organları ve yabancı organ transferini reddetmesine olanak tanıyan yoğun genetik mühendisliği çalışmaları sonucunda dünyaya geldi.
Bu projede, bazı hücre klonlama teknikleri kullanılarak eGenesis tarafından üretilen genetiği değiştirilmiş domuz hücreleri kullanıldı. genetiği değiştirilmiş domuz embriyoları oluşturulmasında kullanıldı. Bu embriyolar daha sonra anne domuzun rahmine yerleştirildi. Sonuç olarak bu üç yavru kedi sezaryen doğum sistemiyle dünyaya geldi.
Bu gelişme organ bağışı krizi Hepsi birlikte ele alındığında önemli bir gelişmeye dikkat çekiliyor. Araştırmanın yapıldığı Japonya’da şu anda 16 bin kişi organ bekliyor ve yılda sadece 400 organ nakli yapılıyor. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002-2023 yılları arasında 74 bin 704 organ nakli gerçekleştirildi. Aynı araştırmada ülkemizde organ bağışı bekleyen hasta sayısı da 33 bin 701 olarak açıklandı. ksenotransformasyonFarklı türler arasında hücre veya organ transferini esas alan yeni tekniğin, organ bekleyen hastalara umut getireceği düşünülüyor.