Kefir İçmek İçin 15 Neden!
Faydaları saymakla bitmiyor…
Enfeksiyondan depresyona kadar pek çok faydası var…
Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, fermente süt ürünü olan kefirin sayısız faydası olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek, “Enfeksiyondan depresyona kadar birçok soruna çözüm olarak kefir içebilirsiniz. Aynı zamanda sağlıklı besinler içermesi ve vücut ağırlığını düşürmesi nedeniyle diyetlerin vazgeçilmez bir parçasıdır.
Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, maya ve bakteri içeren fermente bir süt ürünü olan kefirin probiyotik özelliklere sahip olduğunu ve tarih boyunca sofralarda yer aldığını belirtti. Kefirin faydalarının sayılamayacak kadar çok olduğunun altını çizen Diyetisyen Güneş, “Kefir yüksek miktarda B1, B12 ve K2 vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler, enzimler ve probiyotikler içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyondan depresyona kadar pek çok soruna çözüm olarak kefir içebilirsiniz.
Diyetisyen Güneş, kefirin 15 faydasını şöyle sıraladı:
1- Probiyotik:
Kefirden izole edilen çeşitli bakteri ve mayaların düşük pH ve safra asitlerine karşı stabil oldukları, bağırsaklara yapışabildikleri, patojenlere karşı güçlü antagonistik etkileri olduğu ve sağlık üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
2-Antimikrobiyal:
Antimikrobiyal etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Kefirin antimikrobiyal etkisi, kefirin pH seviyesi, fermantasyon sonucu oluşan biyoaktif peptitler, organik asitler ve hidrojen peroksit ile ilişkilidir. Kullanılan kefir kültürü ve fermantasyon süresi de antimikrobiyal aktiviteyi etkiler.
3- Anti-alerjen:
Ige ve IgG1 yanıtının baskılanmasına neden olan kefirin gıda alerjilerinin yanı sıra astım ve atopik dermatit gibi alerjik hastalıklara karşı olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
4-Antikanserojen:
Kefirin meme kanseri, mide kanseri, kolon kanseri ve lösemide antikanserojen etkileri olduğu bildirilmektedir. Araştırmalar, kefirin tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ve tümör çapını azalttığını göstermiştir. DNA hasarı ve mutasyon nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumunda rol oynayan bazı enzimlerin aktivitelerini azalttığı, asitliği arttırdığı, yağ asitlerinin üretimini arttırdığı, hücre ölümünü hızlandırarak kanser oluşumunu engellediği belirlenmiştir.
5-Vücut ağırlığını azaltır
Kefirin, aşırı yağ birikimini ve yüksek yağlı bir diyetin neden olduğu vücut yükündeki artışı azalttığı gösterilmiştir.
6-Kalp ve damar hastalıklarından korur
Düzenli kullanımda damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
7- Kan şekerini düşürür
Düzenli olarak kefir tüketen bireylerde açlık kan şekerinin önemli ölçüde düştüğü gözlemlenmiştir.
8-Kabızlığa karşı birebir
Düzenli olarak kefir tüketen bireylerde dışkı sıklığında, dışkı kıvamında düzelme sağladığı ve bağırsak geçişini hızlandırdığı bildirilmiştir. Ancak yapılan bir çalışmada kullanılan kefirin antibiyotiğe bağlı ishale karşı koruyucu olmadığı bildirilmiştir. Laktoz intoleransı olan bireylerde süt yerine kefir tüketmenin intolerans şikayetlerini azalttığı bilinmektedir.
9-Diyetin olmazsa olmazı
Fermente süt ürünleri arasında iyi bilinen kefir, hem besleyici bileşimi hem de probiyotik özellikleri ile fonksiyonel bir gıda olarak sağlıklı beslenmenin bir parçası olmalıdır.
10-Kasılmaları önler
Magnezyum içeriğinden kaynaklanan kas kasılmalarını önlemeye yardımcı olur.
11- Kansızlığı önler
B12 vitamini ve diğer B vitaminleri sayesinde kan yapımını destekleyerek kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
12- Kemik ve diş sağlığını korur
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur.
13-Saç ve tırnak bakımı için önemlidir
İyi bir biotin kaynağı olduğu için sağlıklı saç, tırnak ve cilt için değerlidir.
14-Enfeksiyona karşı etkilidir
Vücutta fazla tuz tutulmasını önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzamanın tedavisinde etkilidir.
15-Depresyona karşı etkilidir
Kefirin yatıştırıcı etkisi vardır. Tükettikten sonra hafif bir rahatlama ve uyku hali verir. Bu, yüksek triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinden kaynaklanmaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı